سیستم اطفا حریق آیروسل (Aerosol)
آژانس های حفاظت از محیط زیست، استفاده از هالون را در دهه 1990 را ممنوع کردند و در نتیجه این تصمیم، نیاز به جایگزینی برای آن احساس شد. جایگزین هالون باید توانایی خاموش کردن اکثر آتش سوزی ها را داشته باشد، در حالی که برای افراد و تجهیزات مورد استفاده امن باشد. از زمانی که هالون ممنوع شد، چندین عامل و فناوری اطفاء حریق معرفی شدند. در این مقاله قصد داریم تا درباره یکی از این جایگزین ها به نام سیستم اطفا حریق آیروسل صحبت کنیم.
کارکرد سیستم اطفا حریق آیروسل (Aerosol)
برای سرکوب و خاموش کردن آتش، عامل اطفا حریق و خاموش کننده باید چهار وجه آتش را بشکند. یعنی مواد شیمیایی سرکوب کننده باید سوخت را کاهش دهند، اکسیژن را حذف کنند، گرما را حذف کنند و یا مانع از واکنش زنجیره ای آنها با یکدیگر شوند. تا زمانی که گرما، سوخت و اکسیژن کافی در محیط وجود داشته باشد، آتش نیز همچنان میسوزد. سیستم های اطفاء حریق آیروسل نیز با حذف گرما کار کرده و از روشن شدن مجدد آن جلوگیری میکنند.
سیستم های آئروسل میکروذرات بزرگی را آزاد میکنند که شعله آتش را احاطه میکنند. این ذرات در تماس حریق، شعله ها را خنک کرده و گرما را جذب میکنند تا آتش خاموش شود. سیستم های اطفاء حریق آئروسل نیز میتوانند با مختل کردن یک واکنش زنجیره ای کار کنند:
- ذرات آئروسل حاوی نیترات پتاسیم میتوانند به عنوان اکسید کننده عمل کنند.
- این ذرات به رادیکالهای آزاد متصل میشوند که احتراق آتش را حفظ میکنند. با اینکار سبب میشود تا مولکولهای جانبی مانند هیدروکسید پتاسیم و آب تولید کنند.
- این امر فرآیند احتراق را تا زمان خاموش شدن آتش مختل میکند.
تاثیر سیستم آتش نشانی آیروسل
سیستم های اطفاء حریق آئروسل میتوانند در مهار انواع آتش های کلاس A، B و C موثر باشند. با این حال، اثربخشی به غلظت ذرات نزدیک شعله، محل سایر مواد قابل اشتعال و نوع سوخت درگیر در حریق بستگی دارد. این سیستم ها میتوانند به تشخیص و فعال سازی حریق الکتریکی یا خودکار (اتومات) نیز مجهز شوند.
آیا سیستم های اطفاء حریق آیروسل ایمن هستند؟
سیستم های اطفاء حریق Aerosol از طریق یک واکنش شیمیایی عمل میکنند که در این بین گرما نیز تولید میکنند. در نتیجه، دمای افشانه ها میتواند به 4000 درجه فارنهایت (2204 درجه سانتیگراد) در هنگام تخلیه برسد. این نکته میتواند یک نقطه ضعف برای سیستم های اطفاء حریق آیروسل باشد، زیرا دمای بالا ممکن است منجر به فلاش مجدد آتش شود.
برخی از سیستمهای اطفاء حریق آئروسل دارای بلوکهای خنککننده هستند که دما را کاهش داده و از فلاش مجدد جلوگیری میکند. این سیستم ها معمولاً به تجهیزات آسیب نمیرسانند، با این حال ذرات آیروسل بزرگ میتوانند بر روی اجزای حساس باقی مانده باشند. سعی کنید سیستم های اطفاء حریق آیروسل را به دور از هرگونه وسایل الکترونیکی حساس نصب کنید.
سیستم های اطفاء حریق آئروسل نباید در فضاهای اشغالی استفاده شوند، زیرا آئروسل ها در صورت استنشاق میتوانند خطرناک باشند. به طور مشابه، آئروسل ها اختلال بینایی ایجاد میکنند که می تواند تخلیه محیط را پیچیده کند. دو حادثه غم انگیز از تخلیه کاذب سیستم های آئروسل در یک انبار بانکی که هشت کشته و هفت زخمی برجای گذاشت و در یک کشتی ماهیگیری که منجر به مرگ یک نفر شد، رخ داده است.