مهار آتش توسط امواج صوتی
آتش نشانان برای خاموش کردن آتش از آب یا مواد شیمیایی استفاده میکنند. اما دو دانشجوی مهندسی دانشگاه جورج میسون موضوع مهار آتش توسط امواج صوتی را مطرح کرده و بعد از 8 ماه توانستند آن را ثابت کنند. ست رابرتسون و ویت ترن دستگاهی مشابه خاموش کننده های مرسوم ساختند که به یک واحد منبع تغذیه متصل بوده و با افزایش و تشدید امواج نت های بم و پایین موجب مهار آتش میشود.
از دیگر روش ها و تجهیزات مدرن در اطفا حریق می توان به پهپادهای آتش نشان اشاره کرد.
مهار آتش توسط امواج صوتی چگونه کار میکند؟
در واقع ایده ای که این دو دانشجو برای پروژه خود داشتند خیلی ساده است. فرکانس های پایین برای منتشر شدن نیاز به مقدار زیادی از هوا دارند. بنابراین اجرای نت های پایین با فرکانس های بین 30 تا 60 هرتز، عینا مثل دزدیدن اکسیژن مورد نیاز آتش برای احتراق است. همچنین در بعضی مواقع هم سبب از بین رفتن آنی حریق میشود. زیرا امواج صدا شبیه وزش شدید هوا هستند.
ایده خاموش کردن آتش با امواج صدا چیز جدیدی نیست. در سال 2012 دارپا یا آژانس پروژه های پژوهشی پیشرفته دفاعی (DARPA) دستگاه مشابه ساخت، اما به دنبال هدف مهار آتش توسط امواج صوتی نبود. دستگاه دارپا بزرگ و سنگین بود، در حالی که وسیله ای رابرتسون و ترن ساختند قابل حمل بود. دستگاه آنها شامل یک تقویت کننده صدا و یک بلندگو در انتهای لوله مقوایی میشد. که به کاربر اجازه میداد که امواج صدا را مستقیما به سمت هدف نشانه بگیرد.
در ویدئوی زیر ست رابرتسون کارکرد این دستگاه را نشان میدهد. او ابتدا خاموش کننده را به سمت آتش کوچکی که در یک ماهیتابه آشپزخانه در حال سوختن است هدف میگیرد. سپس دستگاه با تولید امواج پایین صدا، سبب تشکیل موج در شعله ها شده و به یکباره آنها را ناپدید میکند. بدون اینکه به هیچ آب، مواد شیمیایی و یا فوم برای اینکار نیاز باشد.
خیلی عجیبه و باورش سخته !